Шефът на KBC: Нямаме намерение да теглим средства от България
Шефът на KBC: Нямаме намерение да теглим средства от България / netinfo

Нямаме никакви намерения да теглим средства от България, които да прехвърляме в Белгия, ще продължим нашата политика в страната ви както досега, заяви в специално интервю за БТА Андре Берген, главен изпълнителен директор на голямата белгийска банкова група КВС (Кей Би Си).

Така той отговори на въпрос как приема появилите се коментари, че преживяващи трудности заради сегашната финансовата криза западни банки, които са придобили банкови активи в България и в други страни от Централна и Източна Европа, могат да започнат да теглят средства от филиалите си в региона.

В България КВС придоби миналата година 75 на сто от СИБанк, а преди това изцяло ДЗИ.

Според Берген състоянието на Кей Би Си е добро. Той посочи няколко момента. Единият е ликвидността или собствените фондове, с които банковата група разполага. В това отношение състоянието ни е солидно, изтъкна Андре Берген.

Сегашната пазарна обстановка обаче е такава, че оказва натиск ликвидността на Кей Би Си да е още по-значителна. Поради това белгийската държава се ангажира миналата седмица да подкрепи Кей Би Си с 3,5 милиарда евро, за да сме още по-солидни от гледна точка на ликвидността.