Сергей Шматко: Не трябва да се допуска да спре строителството на АЕЦ „Белене”
Сергей Шматко: Не трябва да се допуска да спре строителството на АЕЦ „Белене” / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова

Не трябва да се допуска да спре строителството на АЕЦ „Белене”. Това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко пред журналисти. Той предупреди, че в противен случай ще има значителни загуби. Сергей Шматко оцени позитивно хода на енергийния проект.

 

На многобройните въпроси за това дали Русия е готова да предостави експортно кредитиране за изграждането на АЕЦ „Белене” Сергей Шматко отговори: „Нямаме задължения за предоставяне кредит на АЕЦ "Белене". Изразихме готовност да направим това още, когато се обсъждаше стартът на проекта. Винаги сме подчертавали, че сме готови да предоставим финансиране. В началото на пътя получихме запитване от официалните български власти за възможността да дадем кредит. Условията на това кредитиране ще бъде обсъдено в рамките на консултации между нашите финансови органи. Русия ще оказва подкрепа на този проект при условия, които са икономически обосновани и имат стимулиращ характер.”  

 

Сергей Шматко отговори уклончиво на искането на страната ни за по-изгоден договор за доставка на газ с „Газпром”. „Нека да оставим това да бъде обсъдено от компаниите и да не даваме политически оценки”, коментира енергийният министър. Той заяви още, че като реализация проектът „Южен поток” е много по-напред от „Набуко”.