Сечин: Русия има важен принос за световната енергийна сигурност
Сечин: Русия има важен принос за световната енергийна сигурност / снимка: БГНЕС

Шефът на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин заяви, че договорите в областта на енергетиката трябва да се спазват и да не бъдат подлагани на политически натиск.

Без да говори директно за провалените газови преговори между Русия и Украйна, генералният директор на руския петролен гигант критикува политическата намеса в договорите в енергийната област. "Спазването на договорите не трябва да се превръща в средство за упражняване на политически натиск. Договорът трябва да се спазва, той трябва да се прилага", заяви Сечин на откриването на 21-я Световен петролен конгрес, който ще продължи до четвъртък в Москва.

Без да дава конкретни примери, той осъди също така използването на "санкции, които могат да се смятат за икономически стратегии". В края на април Сечин, който е приближен на президента Владимир Путин, беше включен в списъка с хора, на които САЩ наложиха санкции заради кризата в Украйна.

"Русия има важен принос за световната енергийна сигурност", каза още ръководителят на Роснефт и припомни, че страната е един от основните доставчици на петрол и газ в света и следователно има ключова роля за стабилността на енергийните доставки.

Преди това руският вицепремиер Аркадий Дворкович подчерта, че е в интерес на потребителите и на производителите на енергия да предотвратят положение на "недоволство" и колебливост на цените. Той подчерта усилията на Русия да поддържа диалога и откритите и взаимноизгодни отношения.

Руският газов гигант Газпром съобщи, че е предупредил Европейската комисия за "възможни нарушения" на доставките, ако Украйна отклонява газ от преминаващите транзитно обеми. Днес Газпром реши да въведе система на авансово плащане за Украйна заради натрупания газов дълг.