Руснаци ще строят луксозен курорт в Черна гора
Руснаци ще строят луксозен курорт в Черна гора / netinfo

Съсобственикът на „Миракс Груп“ Сергей Полонски ще построи луксозен курорт на брега на Адриатическо море, стойността на който може да достигне 1,5 милиарда долара, пише „Ведомости“.

„Миракс Груп“ представи проекта Astra Montenegro в Черна гора на изложбата Millionaire Fair. Членът на съвета на директорите на компанията Алексей Адикаев разкри, че за реализацията на проекта е купен участък от 9 хектара между градовете Будва и Бечич, предаде БГНЕС, като се позова на руското издание.

Източник от компанията уточни, че парцелът е струвал 40 милиона евро. „Миракс Груп“ планира да построи 40-етажна кула, но местните власти за момента не са одобрили проекта, уточни източникът пред „Ведомости“. В момента се разчиства теренът.

В рекламните материали на компанията се казва, че комплексът ще се състои от апартаменти, мини-зоопарк, вили, яхтено пристанище и развлекателен център. Адикаев съобщи, че в момента се строи сграда с площ 90 хиляди кв.м., инвестицията – 1500 евро за 1 кв.м.

Източникът близък до „Миракс Груп“ заяви, че се предвижда да бъдат построени около 2 милиона кв.м. недвижимост. В такъв случай инвестицията може да надхвърли 1,5 милиарда долара, смята заместник-директорът на департамента за консултации в „Colliers Int.“ Марина Смирнова.

През пролетта „Миракс Груп“ вече се опита да навлезе на черногорския пазар: тя претендираше за държавния пакет от туристическата компания „Путник“, която е собственик на остров Свети Марк с площ 30 хектара и 10 хотела на територията на бивша Югославия. Но пакетът бе придобит от ИФК „Метропол“. Тази дестинация е интересна за инвеститорите – Черна гора има чиста природа, красиви пейзажи, но има и минуси – лоша инфраструктура, заяви Смирнова.

Интересът към Черна гора е много голям, коментира съдружникът в „Knight Frank“ Екатерина Тейн. Това не е първият чуждестранен проект на „Миракс Груп“. През август компанията купи за 340 милиона долара петзвездния турски хотел Sungate Port Royal и заяви, че смята да развива под тази марка верига от луксозни хотели в популярни курорти.