Руските оръжейни компании генерират все повече приходи
Руските оръжейни компании генерират все повече приходи / netinfo

Броят на руските компании в рейтинга на най-големите отбранителни корпорации в света намаляха от 11 на 9, но приходите им се увеличиха с 40 процента, пише „Ведомости“.

Приходите на деветте руски компании, включени в рейтинга на 100-те най-големи отбранителни корпорации в света на американския вестник „Defense News“, достигнаха през миналата година 9,8 милиарда долара.

В сравнение с 2006 г., когато в класацията фигурираха 11 руски предприятия, приходите на националния ВПК са нараснали с 40%. От рейтинга са отпаднали „Северная верфь“ и „Адмиралтейская верфь“ след завършването на големи китайски поръчки.

Най-голямата руска компания е концернът ПВО „Алмаз-Антей“ с приходи от 2,89 милиарда долара, на второ място – „Сухой“ с 1,79 милиарда долара.

„Приходите на всички попаднали в класацията руски компании условно се намират между 9-то и 10-то место, италианската „ Finmeccanica“ с приходи от 10,6 милиарда долара и американската „United Technologies“ с 8,8 милиарда долара. Те са 3,5 пъти по-ниски от продажбите на световния оръжеен лидер – американската Lockheed Martin с 38,5 милиарда долара“, отбелязва директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов.

Както и преди значителна част от ръста на продажбите на руските предприятия се падат на износа, заяви Пухов.