Рехабилитацията на ТЕЦ Марица-Изток-2 закъснява
Рехабилитацията на ТЕЦ Марица-Изток-2 закъснява / netinfo

След спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй” енергийната система на страната може да разчита на близо хиляда мегавата производствена мощност от ТЕЦ “Марица-Изток”-2 , съобщи изпълнителният директор на централата инж.Атанас Димитров.Рехабилитацията на 1-ви и 2-ри блок в “Марица-Изток”-2 се бави с месец от предварителния график, а изграждането на двете сероочистващи инсталации закъснява с 5 месеца.

В момента се прави всичко необходимо за въвеждане в експлоатация на рехабилитирания втори блок в края на януари 2007 година, съобщи инж. Димитров. Отправено е искане до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране НЕК да изкупува тока,произвеждан от ТЕЦ “Марица-Изток”-2, на по-висока цена.

Исканото увеличение е около 10 %- съобщи Атанас Димитров. В първите 9 месеца на годината ТЕЦ-2 е произвела близо 4 млрд. и 500 милиона киловатчаса електроенергия.

Има интерес от британската компания “Regips” към преработката на отпадъчния гипс от СОИ на 7-ми и 8-ми блок. На 27 октомври най-голямата централа на Марица-Изток ще отпразнува 40-годишен юбилей.