Реформаторите сигнализираха прокуратурата по казуса Карадере
Реформаторите сигнализираха прокуратурата по казуса Карадере / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Реформаторите сигнализираха прокуратурата заради казуса "Карадере"
71463
Реформаторите сигнализираха прокуратурата заради казуса "Карадере"
  • Реформаторите сигнализираха прокуратурата заради казуса "Карадере"

Членове на Реформаторския блок внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във връзка със случая "Карадере".

По думите на кандидата за евродепутат от Реформаторския блок Светослав Малинов енергийният министър е извършил нарушение, давайки разрешение за изготвяне на проект за строителство около местността Карадере, преди фирмата-изпълнител да е спечелила конкурса.

Според Светослав Малинов законът за офшорките е нарушен, в полза на дружество, приближено до сегашното правителство. Реформаторите настояват проекта за строителство около местността Карадере да бъде спрян.

"Става дума за нарушаване на закона за офшорките - гордостта на правителството, който е нарушен само месец след като е приет в полза на конкретна фирма, която е участвала в конкурс, получила е статут на приоритетен инвестиционен проект, без да отговаря на условията и с пълното знание по наше мнение на министър Стойнев. Става дума за директно ощетяване на българските граждани в полза на фирми, приближени до правителството", твърди Малинов.

В допълнение той засегна и казуса с проекта за газопровода "Южен поток" у нас. "Това е моделът, по който се работи за "Южен поток". В правната рамка на Европейския съюз сме, но сега ще направим извънреден закон, за да може руските далавери да успеят в България. Това е модел, който ние разобличаваме", каза Малинов.

От Реформаторския блок настояват и енергийният министър Драгомир Стойнев да подаде оставка.

Реформаторите сигнализираха прокуратурата по казуса "Карадере"
netinfo