Разработва се система за ограничаване на вноса на горива за страни извън ЕС
Разработва се система за ограничаване на вноса на горива за страни извън ЕС / снимкa: Sofia Photo Agency
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че се разработва система за ограничаване на вноса на горива през граница за трети страни извън ЕС. Днес той се присъедини към областния партиен събор на младите социалисти от Силистренско в местността Антимовско ханче край Тутракан.

Тировете да влизат в България с до 500 литра гориво, заредени от безмитните бензиностанции по границите извън ЕС, ще настоява министър Мутафчиев пред регулаторните органи у нас и в общността. Според него това създава неконкурентна среда за българските превозвачи.

До 12 юни се очаква да бъде готов анализът за състоянието на пазара за горивата у нас, който ще бъде обсъден с работодатели и браншови организации. Във връзка с изводите от пожара във влака София – Кардам, министър Мутафчиев изрази надежда, че анкетната комисия в парламента скоро ще посочи необходимите законодателни промени за железопътния транспорт у нас.

Той не скри, че прокуратурата бави месец и половина техническата експертиза по случая, което от своя страна задържа и доклада на Министерството на транспорта.

„Категорично съм убеден, че има промяна в нормативната уредба, най-вече по отношение на регламентите при нощни пътувания и системата за заключване бна вратите на влаковете”, заяви министър Петър Мутафчиев.