Разкрита е корупционна схема за шофьорски изпити в София
Разкрита е корупционна схема за шофьорски изпити в София / Sofia Photo Agency
Разкрита е корупционна схема за шофьорски изпити в София
67230
Разкрита е корупционна схема за шофьорски изпити в София
  • Разкрита е корупционна схема за шофьорски изпити в София

Всички 19 изпитващи от областната дирекция на Автомобилна администрация в София, както и техният началник Бойко Нинов са манипулирали листовките при провежданите теоретични шофьорски изпити. При случаен подбор на 110 изпитни папки от началото на годината проверката е показала, че в 38 от тях има нарушения и следи за купуването на изпита.

При всички изпитващи, които провеждат теоретичните и практическите шофьорски изпити в София-град, са открити следи от манипулиране на листовките. Как се е осъществявала корупционната схема обясни директорът на Автомобилна администрация Димитър Ганев: "Взимат се определен брой листовки, с макетно ножче се срязва, вадят се листовките, решават се, след което се връщат обратно и се залепват с лепило. Прави се купчинка с такива листовки, предварително маркирани. Всичко, което правихме, го правихме, обръщайки внимание на действията на изпитващия. Забравихме, че този изпитващ има началник, който отгоре може да направи всичко. На практика там сме пропуснали нещо."

В корупционната схема са замесени поне 80 фирми, които обучават бъдещи шофьори. Няма информация от кога е действала тази схема и колко хора са си купили теоретичния изпит. Според Ганев единственият начин да не се допускат подобни ситуации е хартиеният формат да изчезне и да останат само електронните листовки, които се провеждат на таблет. Той се надява това да се случи още в началото на следващата година.