Разделят заявленията за търговския регистър по групи за по-бърза обработката
Разделят заявленията за търговския регистър по групи за по-бърза обработката / netinfo

Най-късно до 1 септември Агенцията по вписванията ще влезе в законово-установения срок от 14 дни за обработване на заявления по търговския регистър, съобщи заместник-изпълнителният директор Даниела Митева. Сред мерките са запълване на щатната бройка длъжностни лица и разделянето на приеманите заявления по групи. От следващия понеделник Агенцията по вписванията ще приема заявления, като ги разделя на три групи. Елена Бейкова с още информация.

Вместо от 90 длъжностни лица сега заявленията се обработват от 48. За незаетите места Агенцията по вписванията е обявила конкурс със срок за подаване на документите до 2 юли. За ускоряване на обработването от този понеделник заявленията ще бъдат приемани на три групи, обясни Даниела Митева. „Първата група са акционерни дружества и актове на различни държавни институции, които трябва да бъдат обявени. Втората група са новите регистрации извън акционерни дружества, а третата група са пререгистрации и промени на обстоятелствата при търговците”, каза Митева.

Агенцията гарантира, че при разделянето няма да има изпреварване в разглеждането на заявленията. Те ще се извадят на три групи по реда на постъпване. Няма да има възможност заявления, подадени с по-задна дата да изпреварят задължения от по-скоро, допълни Митева.

С промяна в Закона за търговския регистър трудовите възнаграждения на длъжностните лица се изравняват с тези на съдебните администратори, което означава, че вместо 588 лева основна заплата те ще получават 1328 лева и допълнителни стимули.