Япония ще облага биткойна като стока
Япония ще облага биткойна като стока / снимка: Guliver/Getty Images

Биткойнът (създаваните по електронен път пари извън обсега на банките) "не е валута" и свързаните с това печалби са облагаеми, съобщи японското правителство, според документ, одобрен в петък от Министерския съвет и коментиран от говорителя Йошихиде Суга.

Според този текст властите не дават на биткойна (Bitcoin) статут различен от този на "вещ", която не може, освен другото, да бъде вземана в залог от търговските банки, уточнява заявлението на правителството, изготвено в отговор на парламентарен въпрос от страна на опозицията.

Тази промяна в позицията на японските власти към биткойна, който съществува от 2009 г., произтича от неотдавнашния фалит на една от платформите за обмяна на електронна валута MtGox, базирана в Япония, пише БГНЕС.

"Естествено" е Министерството на финансите да разглежда възможността за извършване на сделки с биткоини, коментира Суга.

Според медиите японските данъчни власти ще разгледат облагането на покупки, направени в биткойни, ще отнесат корпоративните данъци и към фирми, които работят с биткоини. Същото ще се отнася и до облагане на печалбите при инвестиране в биткойни, отбелязва АФП.