Путин и Борисов обсъдиха по телефона енергийните проекти
Путин и Борисов обсъдиха по телефона енергийните проекти / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Това съобщиха пресслужбите на Министерски съвет и Кремъл.

Инициативата е била на българската страна и са обсъдени въпроси, свързани с двустранното сътрудничество, с акцент върху реализацията на съвместни проекти в сферата на енергетиката.

„На 5 август 2016 г., по инициатива на българската страна, се състоя телефонен разговор между президента на РФ Владимир Путин и българския министър-председател Бойко Борисов. Бяха обсъдени актуални въпроси на двустранното сътрудничество, с акцент върху реализацията на съвместните енергийни проекти", се казва в съобщението на руското президентство.

Борисов поставил задача на Митов да нормализира отношенията с Русия

Обсъдено е било създаването на работни групи, които да направят преглед на енергийните проекти между двете страни.

"Експертите ще обсъдят проблемите и възможностите за тяхното преодоляване при спазване на правилата, валидни за Европейския съюз. Министър-председателят и президентът проведоха телефонен разговор по инициатива на премиера Борисов, ден след получения отговор от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по поставените от българското правителство въпроси, отнасящи се до реализацията на различни енергийни проекти като газоразпределителния център „Балкан", „Южен поток", „Бургас-Александруполис", ядрена енергетика. Премиерът Борисов подчерта, че и към момента на пристанищата в Бургас и Варна се съхраняват тръби, предназначени за изграждане на проекта „Южен поток", става ясно от съобщението на Министерски съвет.

"Министър-председателят и президентът обсъдиха и възможностите за увеличаване на туристите, като отбелязаха, че туризмът продължава да играе важна роля в отношенията между двете страни. В рамките на разговора беше посочено, че през 2015 г. България е била посетена от близо половин милион туристи, като президентът Путин е изразил очакване през настоящата година да има значително увеличение на броя им", се посочва още в съобщението на МС.

Преди седмица пък стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Путин в Санкт Петербург на 9 август, с цел възстановяване на отношенията между Турция и Русия.