Променят таксите за обслужване на самолети на летищата
Променят таксите за обслужване на самолети на летищата / снимка: БГНЕС

Правителството одобри промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване в България, съобщи правителствената информационна служба.

С измененията се намалява размерът на таксата за аеронавигационно обслужване при прелитане на самолетите от 48.85 на 48.44 евро.

Увеличават се таксите за обслужване на самолетите в зоната на летищата. Осреднената таксова единица за обслужване в зоната на аерогарите за полети с въздухоплавателни средства с максимално излетно тегло над 10 тона от 505.9 евро става 758.85 евро, а под 10 тона от 145.3 евро нараства на 217.95 евро.

Целта на промените е планомерно нормализиране на таксите за аеронавигационно обслужване в зоната на летищата и отстраняване на несъответствието между приходи и разходи за предоставяне на този вид обслужване.

С промените ще се постигне намаляване и постепенно елиминиране в средносрочен план на кръстосаното субсидиране на дейността по АНО в зоната на летищата, е записано в съобщението.

Ще се създаде предпоставка за постепенно намаляване на таксовата единица "прелитане" и привличане на допълнителен трафик в българското въздушно пространство, се посочва в съобщението.

Предложената таксова единица "прелитане" за България е съгласувана и одобрена от Европейската организация за безопасност на въздухоплаването и е консултирана с представителите на авиопревозвачите.