Промени в Закона за търговския регистър облекчават бизнеса
Промени в Закона за търговския регистър облекчават бизнеса / снимка: Министерски съвет
Облекчаване на бизнеса при регистрация и пререгистрация и увеличаване броя на длъжностите лица, предвиждат приетите от правителството промени в Закона за търговския регистър. Изискването към тях по закон е да имат юридическо образование и 3-годишен стаж. С промените в Закона за търговския регистър се предлага да се допусне временно сключване на договори за периода на пререгистрация и с юристи с по-малък стаж.

Променят се сроковете, в които фирмите трябва да оповестят финансовите си отчети в търговския регистър, обясни министърът на правосъдието Миглена Тачева. Сега това трябва да се направи до 30 юни, което на практика означава, че всички съществуващи фирми са длъжни да се пререгистрират до тази дата, въпреки че по Закона за търговския регистър срокът е до 1 януари 2011 година.

В проекта се предлага фирмите, пререгистрирали се до 31 май на съответната година, да подадат заявление за оповестяване на миналогодишните си финансови отчети в агенцията до 30 юни.

Друга промяна пък удължава от два на шест месеца срока, за който се запазват наименования на фирми, допълни Тачева. Ето какво обясни министър Тачева:

Въведена е нова разпоредба по това къде трябва да се съхраняват тези документи, защото по сега действащия закон те трябва да се съхраняват при първоначалната регистрация, а знаете, че с въвеждането на Единния търговски регистър можеш да си подадеш документите във Велико Търново, фирмата ти да бъде регистрирана във Варна, а пък всъщност регистрацията да се извърши от длъжностно лице по регистрацията в Смолян.