Приватизират Топлофикация София
Приватизират Топлофикация София / netinfo

„Топлофикация София” ще бъде приватизирана. За това се договориха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

На среща в Министерството на икономиката и енергетиката беше поканен столичният кмет Бойко Борисов, който обаче отказа разговор с Овчаров. Приватизацията на 100% от капитала на столичната Топлофикация е най-удачният вариант за нейното оздравяване, обясниха министърът и председателят на общинския съвет.

Новият собственик на дружеството ще има ангажимента да погаси 111 млн. лв. дългове към Булгаргаз. В петък Овачров и Кисьов ще защитят идеята си за приватизацията на топлофикация пред Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, които са кредитори на дружеството. Заемите са отпуснати срещу държавни таранции. Министерството и общината ще предложат на финансовите институции тези гаранции да бъдат прехвърлени на бъдещия купувач.

Към приватизацията на „Топлофикация София” интерес проявяват френската Далкия, чешката Чес и руската Газпром. Решението за продажба може да бъде взето от Столичния общински съвет най-рано на 22 юни, каза Владимир Кисьов. Тогава ще бъде взето и решение кои да са новите хора в борда на директорите на фирмата. На общо събрание на 23 юни ще бъде сменен управителният съвет. За смяна е нарочен бившият директор на фирмата Валентин Димитров и председателят на борда Илко Йоцев.