Приемат документи за помощи за земеделските стопани
Приемат документи за помощи за земеделските стопани / netinfo

От днес започва прием на документи за държавни помощи по схемата „де минимис”. За да получат фермерите максимално бързо средствата, Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” даде извънредни правомощия на областните поделения на Фонда. С промените земеделските стопани ще могат да получават по места европарите до 30 май.

До 90 на сто от кандидатстващите по „де минимис” ще получат левовта равностойност на 4500 евро. Държавната помощ ще се изплаща до 10 дни след подаване на документите. По схемата фермерите могат да бъдат подпомогнати със 7500 евро в рамките на три години. Документите на стопаните, които кандидатстват за държавна помощ над 4500 евро, ще се разглеждат в Централното управление на Фонд „Земеделие”. Общият ресурс по „де минимис” е 21 млн.лв.

За пари по програмата могат да кандидатстват млекопроизводителите, регистрирани най-късно до 2007-ма. Фермерите, регистрирани през 2008-ма пък нямат право на помощта, тъй като „де минимис” се изплаща заради неблагоприятни климатични условия през миналата година. Общо около 24 хиляди са подадените заявления за отпускане на пари по „де минимис”.