Пресата единодушна: евролидерите дадоха на Гърция 5-дневен ултиматум
Пресата единодушна: евролидерите дадоха на Гърция 5-дневен ултиматум / Снимки: Thinkstock/Getty Images

Днешните британски и американски вестници са единодушни, че Европа е дала ултиматум на Гърция да постигне споразумение за реформи срещу спасителна помощ, или да се изправи пред катастрофа. Лидерите на ЕС дадоха на Атина срок до неделя да се договори с кредиторите и да спаси рухващата си икономика от катастрофа, след като извънредната среща на върха в Брюксел вчера завърши без правителството в Атина да представи съдържателни нови предложения за разрешаване на дълговата криза, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че "положението е наистина критично и за нещастие ние не можем да изключим черни сценарии при липса на споразумение".

Тези сценарии, според него, включват "банкрут на Гърция и неплатежоспособност на нейната банкова система", както и "големи страдания за гръцкия народ".

Все по-реална става и вероятността Гърция да напусне валутния съюз на ЕС, отбелязва вестникът и цитира шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който е казал снощи, че неговият екип вече е подготвил подробен план за Грекзит, т.е. излизането на Гърция от еврозоната.

След като отбелязва колко тревожно са прозвучали думите на всички участвали в срещата на лидерите на ЕС, Ню Йорк таймс" подчертава колко контрастно на този фон е прозвучал "почти слънчевият тон" на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който казал, че разговорите са преминали "в позитивна атмосфера" и че неговото правителство ще продължи усилията си да постигне "окончателен изход от кризата". Той обещал, че "процесът ще бъде бърз" и "ще започне още в следващите часове с цел да се постигне споразумение най-късно до края на седмицата".

Според "Ню Йорк таймс" с това, че Ципрас не представи конкретни предложения на срещата, е бил пропуснат последният шанс за Гърция да преодолее пропастта между себе си и своите кредитори. Все още обаче, изглежда, никой не иска да се нагърби
с вината за излизането на Гърция от еврозоната. Това означава, че всички участници изглеждат готови да продължат да преговарят до последния възможен момент, макар че кризата, започнала преди повече от 5 г., вече достига нови нива на интензивност.

Вестникът цитира анализатори, според които ако Гърция пропусне и следващото плащане от 3,5 млрд. евро по дълга си към Европейската централна банка, дължимо до 20 юли, това неминуемо ще означава излизането й от еврозоната.

Брюксел показа политическа воля за нов шанс на Гърция

Това, според "Ню Йорк таймс", няма задължително да доведе до дестабилизиране на по-слабите членове на еврозоната, нито пък до хаос на глобалните пазари, които засега реагират сравнително спокойно на гръцките проблеми. То обаче ще накърни един от фундаменталните принципи на Европейския съюз - ангажимента към все по-тясно обединяване", заложен още през 1957 г., и ще обърне назад десетилетния процес на постепенна интеграция.

Според британския "Дейли телеграф" ЕС преживява "най-критичния" момент в 64-годишната си история, след като неговите лидери дадоха 5 дни на Гърция "да предотврати напускането на еврозоната и разразяването на цялостна
хуманитарна криза". Вестникът цитира думите на Доналд Туск:

Юнкер с юмрук по трибуната: ЕК е готова и за излизане на Гърция от еврозоната

"Досега избягвах да говоря за ултиматуми. Но днес трябва силно и ясно да кажа, че финалният срок е неделя". Цитира се и предупреждението на Туск към онези, които си мислят, че "ако Гърция бъде оставена да напусне еврозоната, това няма да има
непоправими геополитически последствия за континента". "Ако някои хранят някакви илюзии, че това ще се размине, те са наивници", посочи той.

Според "Дейли телеграф" на вчерашната среща на върха са прозвучали най-недвусмислените досега предупреждения, че ако влиятелните кредитори си позволят политическа грешка, това ще доведе до изхвърляне на Гърция от еврозоната. Резултатът ще бъде фатален удар по ненарушимостта на валутния съюз само 15 г. след въвеждането на еврото.

Вестникът отбелязва и твърдата позиция на германския канцлер Ангела Меркел, че не може да има временни финансови облекчения за Гърция, нито пък каквито и да са разговори за облекчаване на дълговото й бреме, преди тя да представи ясен и конкретен план за реформи и да започне да ги изпълнява.

Почти идентично е заглавието и на американския "Вашингтон пост" - Европа дава да Гърция 5 дни да избегне банкрут". Срещата в Брюксел, според вестника, е показала колко дълбока е пропастта в позициите между Брюксел и Атина и колко трудно ще бъде да се постигне навреме споразумение за отдалечаване от ръба на пропастта, което и двете страни месеци наред се кълняха, че искат да избягнат на всяка цена.

Източник: БТА