Предлагат освобождаване от данък придобиването на МПС-та, внесени като нови
Предлагат освобождаване от данък придобиването на МПС-та, внесени като нови / netinfo

Придобиването на моторни превозни средства, внесени като нови, ще бъде освобождавано от данък според предлаганите изменения в закона за местните данъци и такси, обсъдени по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори са обсъдили възможното освобождаване от облагане и за моторни превозни средства, които при придобиване у нас не са регистрирани за движение.

Друга промяна предвижда 5-процентна отстъпка при заплащане на целия данък сгради от 1 март до края на април догодина. Предлага се и увеличаване на данъчните оценки на недвижимите имоти. За сметка на това промилът в данъка за недвижим имот ще бъде намален и ще стане от 1 до 2 промила върху данъчната оценка.

Други данъчни изменения ще дадат възможност на хората с намалена трудоспособност да правят авансови вноски за доходи, различни от трудовите правоотношения, след като доходът им през годината превиши размера на данъчното облекчение.

Промени в закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат освобождаване от облагане на печалбите и непризнаване за данъчни цели на загубите от борсови сделки в държава членка на Европейския съюз.