Предлагат държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество
Предлагат държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество
51249
Предлагат държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество
  • Предлагат държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество

Да бъде създаден държавен фонд за гарантиране на строителното предприемачество – това е едно от предложенията за решаване на проблема с измамите при имотните сделки „на зелено". В интервю за Дарик адвокат Йосиф Герон обясни, че заради тоталната липса на регламентация при строителното предприемачество има много случаи на препродадени многократно имоти в строеж без знанието на собствениците, или пък на незавършване на сградите, тъй като предприемачът си е купил яхта с предварително дадените му пари.

Според адвокат Герон – трябва да се въведе задължително гарантиране на правото на новите собственици строежите, в които са си купили апартамент, да бъдат завършени. Това може да стане или чрез гаранционен фонд, или чрез въвеждане на задължително застраховане.

„В Царство България е имало специален закон, който е регламентирал строителното предпиемачество. И една от нашите цели е да постигнем именно такъв закон. Решенията в други страни са различни. В повечето страни има застраховка, а в Израел въпросът е решен още по-драстично – там има създаден гаранционен фонд към държавата след една страхотна криза, която са имали през 70-те години", каза Герон. Той обясни, че в този фонд всеки строителен предприемач прави вноски и те влизат в сметката на купувача. По думите на адвоката обаче, когато хората дават суми от порядъка за 60 000-70 000 евро и повече, е по-добре да похарчат още 600 евро, които да гарантират тяхното спокойствие.

Йосиф Герон допълни, че никой не знае колко хора са изгубили парите си, като са си закупили имот в процес на строителство, нито пък каква част от необслужваните банкови кредити са свързани с ипотеки на имоти на зелено или са на предприемачи, които не могат да завършат започнатия от тях строеж.