Предизвестено продават пловдивския “Градски транспорт на явен търг
Предизвестено продават пловдивския “Градски транспорт на явен търг / netinfo

“Градски транспорт”-Пловдив да бъде продаден на търг с явно наддаване, след като се прекрати сегашната конкурсна процедура. Това предложение на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация /ПОАП/, взето тази вечер с 5:1 гласа, ще бъде внесено за гласуване на сесията на Общинския съвет идния четвъртък. Условията на наддаването ще бъдат определени от съветниците на последващо заседание.

“Това решение води дружеството към точно определен купувач и бе взето от предварително инструктирани в общината надзорници”, коментира пред Дарик Александър Константинов, който единствен е гласувал “против” явния търг.

Според него завъртането на нова процедура ще отнеме поне 2 месеца – повече, отколкото алтернативният вариант да бъде поканен на преговори вторият класиран в сегашния конкурс – израелският холдинг “Еггед”. През това време е възможно “Градски транспорт” да бъде обявен в несъстоятелност по дело, заведено от кредитор, което се очаква в понеделник да бъде обявено за решаване от Окръжния съд.

Има опасност и преговорите с “Еггед” да се провалят, затова промених позицията – така председателят на Надзорния съвет на ПОАП Ангел Пописаков, който на миналата сесия гласува за преговори с израелците, обясни диаметрално противоположния си ход днес.

Според него подготовката на нова приватизационна процедура ще отнеме най-много десетина дни повече от преговорите с втория класиран. Пописаков повтори прогнозата на кмета Иван Чомаков, че с явен търг до края на февруари общинският превозвач ще има нов собственик.

Не зная дали ръководството на “Еггед” ще реши компанията да участва в търг с явно наддаване, защото петък е почивен ден в Израел, каза пред Дарик пълномощникът на холдинга Сергей Жулев.