Правителството ще прегласува постановлението за минималната заплата
Правителството ще прегласува постановлението за минималната заплата / снимка: БГНЕС

Правителството няма да обжалва решението на ВАС за отмяна на постановлението за определяне на нов размер на минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. Това е станало ясно на заседанието на министерския съвет.

Кабинетът ще се съобрази с мотивите на съда и в максимално бързи срокове, при спазване на процедурите, ще прегласува постановлението.

ВАС отмени правителствено постановление за минималната заплата

По-рано стана ясно, че Върховният административен съд е отменил постановлението на правителството от средата на декември миналата година, с което минималната работна заплата стигна 360 лева. Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок.

Делото беше заведено от национално представителните работодателски организации. Тричленен състав на съда е отменил постановлението за определяне на нови размери на минималната работна заплата за 2015 година.

Калфин свиква Тристранния съвет заради минималната заплата

Причината е, че правителственото постановление не е било консултирано в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Решението за вдигане на долната граница на най-ниските доходи с 20 лева беше гласувано от правителството през декември миналата година.

"Обстоятелството, че Министерският съвет не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва се спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт", се казва в мотивите на върховния съд.

Вижте стенограма от правителственото заседание ТУК