Повечето мерки на Лукойл биха свалили цените на горивата със стотинки
Повечето мерки на Лукойл биха свалили цените на горивата със стотинки / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Добавката биодизел може да свали цената на горивото с 5 стотинки за литър
52170
Добавката биодизел може да свали цената на горивото с 5 стотинки за литър
  • Добавката биодизел може да свали цената на горивото с 5 стотинки за литър

Разчетите на "Лукойл" показват, че премахване на добавката за биодизел може да свали цената на горивото с 5 ст./литър. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев в парламента. Вчера той се срещна с директора на Лукойл-България Валентин Златев, за да обмислят мерки във връзка с повишаването на цените на горивата в страната. Добрев заяви, че също е притеснен от поскъпването, но преди да се пристъпи към мерките, те трябва да бъдат анализирани. По думите му всички предложения на Лукойл свалят цените в рамките на няколко стотинки.

Според Валентин Златев, ако се премахне добавката за биодизел, цената трябва да намалее с 5 стотинки, а ако се премахне изискването за 60-дневни запази или се намалят дните, това би довело до сваляне на цените със стотинки, каза министърът.

„Всички предложения са в рамките на стотинки с изключение на евентуалната възможност за промяна в ставката за акциза", обясни Добрев и допълни, че ставката у нас в момента е минималната за Европейския съюз и дори страната ни още не е достигнала минималните прагове в ЕС, така че той не знае това доколко е възможно и в какъв срок може да стане.

Повечето мерки на Лукойл биха свалили цените на горивата със стотинки
netinfo

Министърът допълни, че управляващите също са притеснени от евентуално покачване на цената на горивата, защото това оказва влияние и на потреблението и на икономиката.

„Тенденцията не е добра и не бих се ангажирал да предскажа каква ще е цената на петрола на международните пазари, но засега петролът върви нагоре и ние още от сега мислим за това как ще реагираме при евентуално шоково покачване на цената на петрола или поскъпване на долара, защото това са двата фактора, които влияят за крайната цена на бензина, за да сме готови, ако не дай си боже се случи военен конфликт в Иран и петролът скочи с 20 долара какви са нашите механизми да реагираме", каза Добрев. Той допълни, че голям скок е малко вероятен.