/ БГНЕС, архив
Цената на труда в България е ниска, но има и високоплатени квалифицирани специалисти, затова усилията трябва да са целенасочено към по-добро образование на работниците. Това каза пред БНТ бившият социален министър Ивайло Калфин, който сега е съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят

В цяла Европа се върви към дигитализация на труда, така че все по-трудно необразованите ще си намират работа, посочи Калфин.

По думите му минималната работна заплата като инструмент за увеличаване на доходите е само един от начините за увеличаване на заплащането. По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии, обясни Ивайло Калфин.

ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за минималната пенсия

Преизчисляването на пенсиите е възможно. Ако приемем, както те (бъдещата управляваща коалиция, бел. ред.) казаха, че средният доход ще се увеличи с 50% за 4 години, което е възможно, то тогава и вноските за пенсия ще се увеличат с 50%. Това означава - 2,5-3 млрд. повече в пенсионната система. Ето ги парите за преизчисляване на пенсиите, посочи Калфин.