По-големи приходи от предвиденото отчете Агенция Митници
По-големи приходи от предвиденото отчете Агенция Митници / netinfo
Общите приходи от ДДС от внос, мита, акцизи и глоби, събрани от Агенция "Митници" за 2007 г., възлизат на малко повече от 7 милиарда лева и представляват изпълнение от 101,5 на сто от заложения годишен обем в плана на Министерството на финансите за миналата година. Това съобщи директорът на агенцията Асен Асенов при представяне на годишния доклад на оглавяваното от него ведомство за 2007 г.

Митническата администрация отчита приходи за 2007 г. с около 24 млн. лева повече спрямо събраното през 2006 г. През миналата година митническите органи са съставили общо 8115 акта за установяване на административни нарушения, отчете директорът на Агенция “Митници” Асен Асенов. От тях 5960 са за митнически нарушения, 2037 за нарушения на Закона за акцизите и данъчните складове и 118 за нарушения на валутния закон, тоест свързани с пренасяне на валута или валутни ценности, каза Асенов. Това означава, че средна на ден митническата администрация е разкривала по 23-24 нарушения, от които 16-17 според нашите класификации са с висока стене на обществена опасност, допълни директорът на Агенция „Митници”.

При нарушенията с висока степен на обществена опасност най-голям е относителният дял на съставените актове за митническа контрабанда – общо 4174. Асенов отчете, че цигарите най-често са обект на митническа контрабанда. Съставени са 3683 акта за тютюневи изделия.