/ БГНЕС, архив
Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия, че по-бързото нарастване на темповете на доходите за българските граждани минава през тяхното образование.
 
Министърът напомни за изпълнението на целите на правителствената програма по отношение на увеличението на възнагражденията на заетите в публичния сектор с десет на сто, а за учителите - с 20 на сто, като посочи, че това са добри стъпки, но не са достатъчни.
 
„Затова работим и по големи стратегически инвестиции, които ще доведат до по-голям икономически ръст“, заяви министърът, като помоли депутатите да не се обсъжда темата за очакваната голяма инвестиция в автомобилостроенето в България.

Румен Гълъбинов: Трябва да се подобри бизнес средата у нас
 
„Благодаря на всички експерти, а това са над сто човека, които всекидневно работят по тази тема, и се надявам скоро да има положителни новини по нея“, каза икономическият министър.
 
В отговор на журналистически въпрос по темата министърът коментира, че за всеки голям или малък чуждестранен стратегически инвеститор има жестока конкуренция.
 
„България е в такъв регион, страните около нас сме в борба за всеки един инвеститор“, заяви министърът.

Икономисти от БАН: Има риск от рецесия у нас
 
По повод на предупреждението от вчера на БАН за риск от рецесия в България, министърът бе помолен от журналисти да коментира дали има забавяне на икономическия ръст в страната. Той коментира, че на глобално ниво има забавяне и допълни, че не смята, че тази година има такава опасност пред България, но отчете, че икономиката ни се влияе от международната конюнктура.
 
Караниколов информира, че на 15 май са поканени в министерството страните, които са ангажирани с темата за промените в т. нар. закон за горивата, като тогава се очаква да има конкретни решения. На следваща среща трябва да има окончателна готовност по законовите промени. Министърът посочи отново, че е твърдо за регистрацията, но и да има по-конкурентна среда.
БТА