/ Guliver/Getty Images
Румен Гълъбинов:Трябва да се подобри бизнессредата у нас
101118
Румен Гълъбинов:Трябва да се подобри бизнессредата у нас
  • Румен Гълъбинов:Трябва да се подобри бизнессредата у нас
Корупцията се явява основна пречка за привличане на инвестиции в България, както и неудобство по пътя на страната към Еврозоната и Шенген. Това заяви икономистът Румен Гълъбинов в интервю за Дарик радио като се позова на материали, публикувани в Ройтерс и Ню Йорк таймс.
 
По думите му трябва да се подобри бизнес средата у нас:
 
„Чуждестранната преса, Ройтерс и Ню Йорк таймс, публикуваха материали, в които основният извод е, че корупцията продължава да бъде основна пречка пред привличането на инвестиции в България, както и неудобство за движението ни по пътя към Шенген и Еврозоната.“
 
Гълъбинов коментира, че в този смисъл е важно да може да се направи едно наистина широко обществено обсъждане, един дебат по наболелите проблеми на икономиката:
 
„За да имаме повече инвестиции и предприемачество трябва да се подобри самата среда за правене на бизнес в България. Свободното предприемачество и конкуренция са силно ограничени за сметка на една икономика, която се развива основно на обществените поръчки, държавните поръчки и усвояването на средствата от европейските фондове.

Румен Гълъбинов

 
Еврофондовете и европрограмите са нещо полезно, нещо, което ни е необходимо, но не то трябва да бъде основният ни двигател на икономическия растеж, т.е. той е спомагателен такъв, посочи още икономистът. А основните фактори за икономически растеж трябва да продължат да бъдат преките инвестиции, предприемачеството, публично-частното партньорство като форма за правене на бизнес, обясни той.
 
Няма основание да поскъпва полицата Гражданска отговорност, заяви бившият заместник председател на Комисията за финансов надзор.
 
През миналата година автозастраховката е поскъпнала с около 30 процента по думите на икономиста. Има увеличение на приходите от премии от застраховки до над 2 милиарда лева.
 
Според застрахователи миналата година застраховката е поскъпнала заради увеличените плащания за неимуществени вреди и плащанията по зелена карта.
Предстои парламентът за избере заместник-председател на комисията за финансов надзор с ресор застраховане след като Ралица Агайн подаде оставка заради фалита на Олимпик миналата година.

Цялото интервю с Румен Гълъбинов чуйте в прикачения звуков файл.