Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари

Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари
Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Планира се увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. от януари, съобщи в Неделино социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА. По негови думи с това повишение ръстът на минималната заплата от началото на мандата става 70 лв. През август безработните в страната са намалели с 5000 и нивото на безработица е 10.7 на сто. Министър Младенов и кметът на Неделино Стоян Беширов откриха обновена улица в родопския град, ремонтирана с работници, наети по програми за заетост.

В края на юли вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви намеренията на правителството за растеж на доходите. Той заяви, че ще се повишат пенсиите, като посочи минимален ръст от 7,3 на сто. Съобщи и плановете за увеличение на минималната заплата с 20 лв.

Синдикатите поискаха свикване на съвета за тристранно сътрудничество за политиката по доходите. КНСБ са категорични, че предвижданият от правителството ръст на пенсиите няма за компенсира инфлацията от последните години и настояват увеличението да е с поне 10 на сто, както и да има диференцирана еднократна помощ между 20 и 50 лв. за пенсиите до 400 лв. заради поскъпването на енергоносителите. Профсъюзът отстоява и позицията, че минималното трудово възнаграждение от началото на следващата година трябва да достигне 330 лв., което според финансовия министър е невъзможно.

КТ Подкрепа поставя дори по-високи темпове на повишение. Синдикалната организация поиска повишение на пенсиите с 15 на сто от 1 октомври и с още 10 процента от началото на следващата година. Минималното трудово възнаграждение пък да се повиши до 330 лв. от началото на четвъртото тримесечие, а от Нова година да се фиксира на 350 лв., предлага профсъюзът.

Работодателите изтъкват, че минималната заплата и свързаните минимални осигурителни прагове по длъжности, по професионално-квалификационни групи играят ролята на индикатор, с който се очаква да се покачат приходите в осигурителната система, но това не се случва. Причината е, че по-големият ефект върху осигурителните разходи е свързан с намаляващата заетост. Те имат негативно влияния особено върху секторите с ниско ниво на заплащане, както и за фирмите в лошо икономическо състояние, които поради нарастване на разходите, биват принудени да освободят персонал.

В бюджетната прогноза до 2015 година е заложено всяка година минималната заплата да расте с 20 лева минимум, като след три години тя ще стане 350 лв. От 1 септември 2011 година минималната заплата бе повишена до 270 лв., а от 1 май тази година тя стана 290 лв.