План на Буш предвижда замразяване на лихвите по високорисковите заеми
План на Буш предвижда замразяване на лихвите по високорисковите заеми / netinfo

Администрацията на президента на САЩ Джордж Буш е изготвила план, чиято цел е да помогне на американските домакинства да се справят със скока на месечните ипотечни вноски, който последва кризата във високорисковото кредитиране, предадоха АП и БТА.

Предложението, което бе съгласувано в преговори между финансовия министър на САЩ Хенри Полсън и ипотечната индустрия, ще замрази началните лихвени проценти по определени ипотечни кредити, предпазвайки ги от покачване за период от пет години.

Буш, който днес се очаква да обяви споразумението след среща в Белия дом с представители на компании от сектора, подчерта, че сделката не е субсидия, тъй като не предвижда правителството да похарчи държавни пари при изпълнението на плана.

Целта е да бъде спряна заплашителната вълна от изземвания на жилища през следващите години, тъй като по 2 млн. високорискови заеми, предоставени на хора с лоша кредитна история, се повишават началните лихви от около 7-8 процента до 11 процента, а това увеличава редовните месечни вноски със стотици долари.

Ипотечните компании ще предложат да замразят заемите на по-ниските начални лихви, докато кредитоискателите не наваксат пропуснатите задължения с тези лихви.

Програмата е най-големият опит за справяне с "приливната вълна" от просрочени кредитни задължения, довели до загуби от милиарди долари за големите банки, хедж фондове и други инвеститори, както и за финансови пазари по света, които преживяват сътресения, посочва АП.

Междувременно кандидатът за президент на демократите Хилари Клинтън призова Уолстрийт да поеме част от отговорността за ипотечната криза, обвинявайки вчера финансовия сектор, че е предоставял заеми на хора, за които е било малко вероятно, че ще могат да ги изплащат.

Хилари Клинтън предложи няколко стъпки за предотвратяване на процедурите по изземване на жилища, включително 90-дневен мораториум върху по-нататъшно изземване на вече обитавани жилища и замразяване, което ще спре повишаването на лихвените проценти поне за пет години.