Петролът се оттласна от дъното
Петролът се оттласна от дъното / netinfo

На стоковите пазари цената на петрола днес падна на най-ниското си ниво от 30 януари 2007 г. заради опасенията, че икономическият спад ще се отрази на търсенето на петрол и горива в целия свят.

Към 10.00 ч. българско време на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се срина под ниво55 долара за барел до 54,67 долара за барел.

След това цените леко се повишиха заради информациите, че ОПЕК може да насрочи нова извънредна среща в Кайро през месеца преди редовното събиране на картела през декември.

Министри и длъжностни лица от картела днес са провели консултации по телефона заради срива на цените. Анализатори споделят пред Bloomberg, че падането на цените под 60 долара трябва да е бил голям психологически удар по ОПЕК, което прави и неизбежна срещата на картела през ноември.

Опасенията за свиването на потреблението се допълват и от МАЕ, след като агенцията сви прогнозата си за търсенето на нефт през следващата година и понижи очакванията си за ценовите равнища.

Все още обаче не са излезли данните за петролните запаси в САЩ, които енергийното ведомство ще публикува тази вечер.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 56,50 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 52,25 долара за барел.

На валутните пазари доларът загуби спечеленото рано днес към еврото, когато зелените пари отчетоха двуседмичен връх от 1,2389 долара. Причина за поскъпването на щатската валута тази сутрин станаха данните, че Германия и технически е навлязла в рецесия. Това пък засили спекулациите, че Европейската централна банка може да намали лихвите в еврозоната.

Следобед на долара натежаха данните за безработицата в САЩ, като след влизането на американските пазари двойката се котира при 1,2540 долара за 1 евро.

DarikFinance.bg