Петролът продължава да поевтинява
Петролът продължава да поевтинява / снимка: БГНЕС

Петролът продължава да поевтинява, а доларът остава скъп спрямо основната кошница валути. Фондовите борси на Стария континент отвориха с ръстове, но към обяд водещите индекси в Лондон, Париж и Франкфурт са на червено.

След като задокеанската сесия завърши със спад на петрола, котировките продължиха да падат и в азиатската и европейската сесия. Към 11:30 часа барел лек американски петрол струва 63,43 долара, а барел от сорта брент се търгува на 59,7 долара.

На валутните пазари доларът продължава да е скъп спрямо основния си конкурент- европейската обединена парична единица. По този начин се откриват апетитите за поемане на по-голям риск от страна на форекс-играчите.

Техните действия са ръководени и от решението на централната банка в Япония за намаление на лихвения процент до 0.30%, както и от показателите за спад на Брутния вътрешен продукт на Америка с 0.3% за третото тримесечие, при прогнозирани 0.5%.

Към 11:30 часа българско време единица евро купува 1,27 долара.

След като отвориха с покачвания, оптимизмът на европейските борси прегоря и индексите се оцветиха в червено. Най-много към обяд губи френският CAC, който се понижава с почни 2%.

www.darikfinance.bg