Петкова: Няма опасност от режим на тока
Петкова: Няма опасност от режим на тока / снимка: БГНЕС, архив
Петкова: Няма опасност от режим на тока
81668
Петкова: Няма опасност от режим на тока
  • Петкова: Няма опасност от режим на тока

Опасност за режим на тока няма, отсече енергийният министър Теменужка Петкова. Тя участва във конференция за сигурността в Югоизточна Европа.

Коментарът й бе по повод изказване на директора на компанията „КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3" Гари Лесли, според когото има опасност от недостиг на въглища и електроенергия, ако НЕК не се издължи на двата американски ТЕЦ-а до 30 ноември тази година.

„Няма такава опасност, не са налице обстоятелства за това и не бива да забравяме, че ТЕЦ-овете имат задължения към мините. Да, мините имат да вземат 350 млн. лв., те са отговорно държавно търговско дружество и на този етап изпълняват безусловно своите ангажименти както към двете американски централи, така и към ТЕЦ „Марица-изток 2", така и към „Брикел". Смятам, че държавните мини са доказали, че са коректни и са национално отговорна компания, така че да осигурим енергийната сигурност на страната", каза тя.

ЕС има 7 ключови енергийни проекта в момента и в три от тях ще има българско участие, включително интерконекторите с Гърция и Сърбия, заяви още Петкова. За интерконектора със Сърбия вече имаме заделени 49 милиона, като от 15 септември стартираме нова процедура за изпълнител на проекта, заяви Петкова.