Парите за земеделие под въпрос, твърди Димитър Греков
Парите за земеделие под въпрос, твърди Димитър Греков / снимка: БГНЕС, архив

Реколтата от пшеница тази година е най-добра в сравнение с предишните 8 и това е една от причините зърното да се продава евтино. Въпреки че и цената на тока е понижена, минимално поевтиняване на хляба е възможно едва след 3-4 месеца. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Димитър Греков. Той ще настоява в бюджета за следващата година да бъдат включени 70 млн. лева, с които да се покрият отстъпките от акциза на горивата за фермерите.

Греков обясни, че ако актуализацията на сегашния бюджет не се състои, под въпрос ще бъде разплащането на субсидиите за земеделските производители, тъй като парите няма откъде да дойдат и вероятно ще бъдат забавени.

„Цялата сума, която е необходима за изплащане на земеделските производители е около 558 млн. евро или около 1 млрд. лева за следващата година. Т.е. една голяма сума, която в този бюджет не може да бъде планирана и изплатена. Нашата цел, идеята, която искаме да изпълним, е да дадем възможност на земеделските производители да получат малко средства около 20-30 до 50% от този 1 млрд. лева”, коментира Греков.

Министерството на земеделието е получило съгласие от големите търговски вериги да зареждат целогодишно плодове и зеленчуци местно производство, съобщи още министър Греков. Осъществяването на идеята засега се препъва в производителите, които нямат готовност да се обединяват и да определят кой ще преговаря от тяхно име по конкретните условия за доставката.

Прекупвачите са основната пречка за развитието на нашето селско стопанство, обобщи земеделският министър. Затова според него фермерите трябва да намерят сили, да започнат да се обединяват и сами да си организират изкупуването.

Министърът не се ангажира с прогноза дали цената на хляба ще падне след като реколтата е много добра, а токът поевтиня. По думите му и сега в България хлябът е най-евтиният в ЕС. Греков каза че подкрепя идеята на зърнопроизводителите ДДС за житото да падне на 10%. Това според нещо ще намали и корупционните практики и злоупотребите с ДДС, които прилагат търговците.