Откриха метростанция Витоша (СНИМКИ)
Откриха метростанция Витоша (СНИМКИ) / снимки: Дарик радио, Андрей Деновски
Откриха метростанция "Витоша"
88582
Откриха метростанция "Витоша"
Откриха метростанция "Витоша"
  • Откриха метростанция "Витоша"
  • Откриха метростанция "Витоша"

Метростанция "Витоша" вече е официално пусната за движение на пътници. Тя е част от втория метродиаметър на столичното метро. По време на официалното събитие, по-рано днес, присъстваха кметът на град София Йорданка Фандъкова, министър-председателят Бойко Борисов, директорът на „Метрополитен" Стоян Братоев и още министри и депутати. Откриването и водосветът на станцията съвпадат с църковния празник Илинден, когато се почита свети пророк Илия.

Откриха метростанция "Витоша" (СНИМКИ)
netinfo

Новата отсечка от подземната железница е дълга 1,3 км. Строежът ѝ отне около две години и се превърна в най-бързо построената част на метрото, която струваше 43 млн. лева. Името на новата станция е "Витоша". Тя разполага с шест входа и за пръв път всеки от тях е номериран, за по-лесна ориентация на пътниците. Дизайнерите са заложили на зелените нюанси, наподобяващи планина. В нея има и дървени пейки, както и изкуствени цветя, които да придават усещане за близост до природата.

По време на откриването присъстваха редица министри, депутати, както и директорът на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. Сред официалните лица беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

„От днес столичното метро има вече над 40 км подземен релсов път с 35 метростанции. От днес още над 20 000 софиянци ще ползват най-удобния, най-екологичния и най-бързия градски транспорт. Очакваме спестените емисии да бъдат 75 хил. тона годишно. Това е изключително важно в усилията ни за по-чиста околна среда и по-чист въздух", заяви кметът на София.

Откриха метростанция "Витоша" (СНИМКИ)
netinfo

Фандъкова добави и предполагаемият срок за приключване на разширението по бул. „Черни връх": „Започнахме и разширението на булевард „Черни връх". Очаквам до Коледа да приключи и този проект, така че районът да бъде изцяло облагороден".

Променят движението заради ремонт на бул. "Витоша"

Министър-председателят Бойко Борисов също беше сред гостите при откриването на новата метростанция. Той благодари на всички, замесени в изграждането й и по-специално на дизайнерите и на министъра на културата Вежди Рашидов.

„Благодаря на дизайнерите, които са вързали тези зелени тонове с името „Витоша". Благодаря и на архитектите и може би тук намеса има и Вежди Рашидов, защото видях и много римски мозайки. Може би прави сметка след няколко хиляди години като ги намират археолозите да викат „по времето на тези фараони са направени мозайките", пошегува се Борисов.

Откриха метростанция "Витоша" (СНИМКИ)
netinfo

Министър-председателят се похвали, че това е най-евтината отсечка в Европа: „Нашето метро - километър и триста, струва 21 млн. евро. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро километър, ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре".

Управляващите изчислиха, че времето, за което ще се стига от метростанция Витоша до метростанция Сердика е 9 минути, а до НДК съответно 7 минути. По традиция, днес, през целия ден пътуването от новооткритата метростанция „Витоша" ще бъде безплатно.

Откриха метростанция "Витоша" (СНИМКИ)
netinfo