Основните хранителни стоки са поскъпнали този месец
Основните хранителни стоки са поскъпнали този месец / снимка: Sofia Photo Agency
Цените на всички основни хранителни стоки на стоковите тържища са се повишили и през септември. Спрямо август, обаче темповете на нарастване на цените са по-малки, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Намаление е отчетено само при цената на пилешкото месо – с 2%.

Увеличението на цената на олиото през септември, спрямо август е 8%, а през август спрямо юли увеличението беше 16%. Аналогичен е изводът за поскъпването на кашкавала. През септември цената му се е повишила със 7%, а през август спрямо юли – с 15%. Между 4 – 5% е увеличена цената на брашното, лещата и яйцата. С около 2% са фасулът, оризът и сиренето. Най-голямо намаление е регистрирано при цената на краставиците, както на полските с 31%, така и на оранжерийните с 35%. Между 7 и 9% е намалението на цената на пипера.

Полските домати са се търгували през септември с 2.5% по-евтино, спрямо август, а оранжерийните с 2%. Въпреки, че се отчита известно успокояване на пазара на хранителните стоки и зеленчуците, сравнителният анализ на движението на цените през септември тази година, спрямо същия период на миналата година, показва, че всички стоки през 2007 г. са с по-високи цени.