Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър-председател Пламен Орешарски.

Екс премиерът коментира, че през 2009 година дългът към БВП е бил 14 на сто, а днес е 29 процента. "Няма да намерите специалист в света, който да не каже на тези две цифри "Да, това е начало на дългова спирала", увери той.

Борисов: Моят принцип е да правиш, показваш и ги оставяш да коментират

„Ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимост от кредиторите - процеси, които сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години", коментира Орешарски.

Според него, за да се стопира въртенето на дълговата спирала, има две мерки. Едната е свързана с ограничаване на нови вземания, а другата е ускоряване на икономическия растеж, така че съотношението на дълга към БВП да се запази или дори да започне да намалява.

Борисов: При мен всичко расте

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият премиер определи като "нелепи" обвинения на настоящия министър-председател към предишния кабинет по темата. Орешарски се позова на доклада на "Аликс партнърс". Той посочи, че след като е извадил част от държавните пари от КТБ, трудно може да бъда обвинен в симпатии към тази банка.

Борисов: Ако не беше експериментът „Орешарски", щяхме да усвоим на 100% европарите

Бившият премиер отново отбеляза, че страната има проблем с усвояването на европарите. "Това го каза и Кристалина Георгиева. И тя ли е опонент на премиера? Преди няколко дни каза, че има голям проблем с усвояването и след една година тя ще бъде изправена пред опасността, ако не се вземат мерки - все още не е късно - да спонтира някои суми", каза Орешарски.

Той се позова на данни от информационната система ИСУН, според които страната ни е усвоила 1.6 на сто от средствата, до които има достъп до 2020-а. По думите му при предишния програмен период 2007-2014 през 2009 година България е усвоила дори малко повече средства и според Борисов тогава това е било провал. "Ако е провал през 2009 година, питам какво е сега", отправи въпрос Орешарски.

Орешарски отговори на Борисов за усвояването на европарите

Той каза, че в дебата, който двамата с настоящия премиер от време на време водят, се опитва да отговори на Борисов с "цифри, а не с литература".

снимка: БГНЕС

Източник: Нова телевизия