Около ? 600 млн. похарчени при последния напън за проекта „Белене”
Около ? 600 млн. похарчени при последния напън за проекта „Белене” / снимкa: Sofia Photo Agencyq Надя Коцева
Около ? 600 млн. похарчени при последния напън за проекта „Белене”
27020
Около ? 600 млн. похарчени при последния напън за проекта „Белене”
  • Около ? 600 млн. похарчени при последния напън за проекта „Белене”

Около 600 млн. евро са похарчени при "последния напън" по проекта за АЕЦ „Белене", без да има каквито и да е извършени дейности, съобщи енергийният министър Трайчо Трайков. Той обясни, че към момента все още няма конкретни инвеститорски намерения за строежа на „Белене". Трайков и премиерът Бойко Борисов по-късно през деня ще посетят площадката на втората атомна електроцентрала и ще се запознаят с дейностите до момента.

Похарчените до момента пари по АЕЦ „Белене" са безвъзвратно загубени и няма възможност да се използват за това, за което са били предвидени, обясни министър Трайков. „Около 600 млн. евро документирани и осчетоводени от последния напън за строителство плюс незнайно колко от 1980 година насам", коментира министърът разходите за проекта. На въпрос кой ще поеме вината за това, че тези пари са осчетоводени, пък нищо не е свършено, Трайков отговори: „Вината ще я понесе някой, когато решим, че вината е криминално деяние и проектът е заровен".
Консултантът на „Белене" през последните 8 години Богомил Манчев заяви, че парите са похарчени за плащане на компаниите по проекта - руския изпълнител Атомстройескпорт, чуждестранните подизпълнители и френската консултираща банка БНП Париба. „Голямата част от парите са похарчени за плащане на проекта. Той стои в Агенцията по ядрено регулиране и се лицензира, а за самото разрушаване на конструкциите са изхарчени 96 или 97 млн. евро. И не са платени всичките, защото нямат средства", допълни той.

Енергийният министър Трайков съобщи още, че към момента няма конкретни инвеститорски предложения към АЕЦ „Белене". По-конкретни намерения, отколкото са били през последните месец-два няма, каза министър и допълни: „Даваме си срока, който ни е необходим. Нищо няма да се прави необмислено, през главата на хората".

През февруари Трайков и руският му Сергей Шматко решиха дейностите по строителството на АЕЦ „Белене" да бъдат подновени тази година с руски заем от 2 милиарда евро, срещу който Москва би могла да получи 15-20 процента дял в проекта. По-малко от месец по-късно премиерът Бойко Борисов увери, че втора атомна няма да строи само с руски пари, а ще се търси западен инвеститор.