Ново изследване на Националното бюро за икономически изследвания хвърля сянка върху очакванията за бурен ръст на икономиката, подхранван от изкуствения интелект (ИИ).

Според Дарон Аджемоглу, автор на "Простата макроикономика на изкуствения интелект", AI може да допринесе за едва 1% ръст на БВП през следващите 10 години, пише Институтът за пазарна икономика (ИПИ).

Доклад: AI може да помогне на корабоплаването да намали емисиите

Като причина за това Аджемоглу сочи ограниченото приложение на ИИ в много сектори на икономиката.

Изследването разглежда два основни начина, по които ИИ може да повлияе на производството:

enlightenedАвтоматизация: ИИ може да поеме рутинни задачи, като писане на текстове, превод и класификация на данни, намалявайки разходите за труд.

enlightenedПовишаване на производителността: При по-сложни задачи изкуственият интелект може да подпомогне работниците, като автоматизира рутинни дейности, освобождавайки време за по-продуктивни задачи.

Ограничения на AI:

Въпреки потенциала си, AI има своите ограничения. Той е по-ефективен при задачи с ясни правила и последователност на действията, като например монотонност и повтаряемост (например като варене на яйце). При по-сложни задачи, където резултатът зависи от контекста и преценката (като диагностициране на заболяване), обучението на ИИ е много по-трудно.

Китайски учени са създали AI, който симулира поведението на военни командири

Очакваният ръст на производителността е 0,66%, а на БВП - 1,16%.

При по-оптимистични сценарии се прогнозира 0,89% ръст на производителността и 1,56% ръст на БВП.


Фактори, ограничаващи ръста, са ограничената приложимост на изкуствения интелект в много сектори; високите разходи за внедряване; неотчетени ползи от сложни дейности. Освен това се смята, че ще задълбочи неравенството, включително между половете, като най-засегнати може да се окажат жените с по-ниско образование.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Институтът за пазарна икономика