Няма съществен отлив на туристи в Албена заради събитията в Украйна
Няма съществен отлив на туристи в Албена заради събитията в Украйна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма съществен отлив на туристи заради кризата в Украйна, коментира изпълнителният директор на „Албена” АД Красимир Станев. Той посочи, че ситуацията е поносима и засега няма място за сериозни притеснения. „Разбира се, не се знае какво ще стане в близко време, във всички случаи военните действия влияят негативно на туризма като цяло”, заяви той.

В курорта ще почиват около 10% по-малко летовници от Украйна, но пък те се компенсират от ръст на туристите от Беларус.

Днес в Албена са пристигнали два автобуса с представители на туристически агенции от Украйна. Украинците обаче представляват едва 10% от общото количество на т.н. руски пазар, възлизащ на над 35 000 души за сезон. Първите руснаци пристигат масово с чартъри в края на май. В момента идват само гости, които имат свои жилища тук и агенти, които ще продават почивки.

„Няма удължен сезон, откакто намаляха германските туристи. Като цяло те идват първи и си отиват последни. Месец май общо взето е празен”, каза още Красимир Станев.

В края на май в Албена и района започват снимките на индийски филм, като се очаква екипът от Боливуд да пристигне около 23 май и да остане около два месеца.

На 1 юни отваря врати новият африканския ресторант, който се намира в обновения бар „Ганвие” на плажа. На 6 юни пък започва медийният фестивал, който тази година отбелязва 20 години от създаването си.

400 000 лв. са инвестирани на плажната ивица по договора за концесия в спасителни съоръжения, лодки, нови чадъри и др., съобщи още Станев. Още две нови плажни библиотеки ще заработят от началото на юни до хотелите „Боряна” и „Калиакра”, с което заемните за книги ще станат общо три.

Закъснява пускането в експлоатация на голямата атракция на Албена това лято – аквапарка. Вместо от 1 юли, той ще заработи вероятно от 1 август.