НПО скочиха срещу текстове в закона за хазарта
НПО скочиха срещу текстове в закона за хазарта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Осем организации се обявиха против контрола в интернет и текстове в Закона за хазарта. Те изразяват опасенията си, че някои клаузи от закона се дублират с част от съдържанието на спорното споразумение АCТА. Според Асоциацията на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, някои от пасажите в наредбата са дори противоконституционни и се заканиха да за се обърнат към президента на България и Европейската комисия. Сред недоволните от готвената филтрация на интернет съдържанието са независими интернет доставчици, кабелни оператори, както и сдружението „Не на АКТА".

Невен Дилков от Сдружението за електронни комуникации изрази общото мнение на неправителствените организации, че контролът в интернет е ненужен и неправилен, както и че обявяването на едни сайтове за незаконни, ще ги направи още по-атрактивни за потребителите.

„Такъв контрол е изключително неатрактивен, тоест всеки човек без никаква подготовка би могъл да я заобиколи. Цялата идея за въвеждане на контрол в интернет в пълен разрез с демократичните принципи на нашите общества", каза той.

Председателят на Асоциацията на на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги, Янаки Ганчев, заяви категорично, че, ако не се направят промени в закона за хазарта, от организацията ще се обърнат към президента и омбудсмана. „Ако бъде приет законът в този му вид, ще се обърнем към президента и омбудсмана, за да се обяви за противоконституционен", каза Ганчев.

Пред Дарик, Ганчев изрази съмненията си и че Законът за хазарта ще доведе до по-голямото развитие на офлайн залаганията. „Имаме много резерви относно това какво точно се случва в НС. Казвам го в прав текст: лабиране, лобиране, лобиране в полза на офлайн хазарта", каза Ганчев.

От Асоциацията са изпратили и петиция до председателя на НС Цецка Цачева, с която искат от парламента да защити интересите на българските граждани.