/ ThinkStock/Getty Images
Нов вид трудови договори предлага Асоциация на работодателите
100374
Нов вид трудови договори предлага Асоциация на работодателите
  • Нов вид трудови договори предлага Асоциация на работодателите
Нов вид трудови договори предлага Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). В тях трябва да бъдат записани общите разходи за труд и нетния доход.
 
В момента разпределението на осигурителната тежест е 60% за работодателя и 40% за работника. Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), твърди, че при разпределение 50 на 50% ще се освободи финансов ресурс и ще има възможност за увеличение на заплатите.
 
Относно вноса на работници от чужбина от Асоциацията на работодателите предлагат първоначално да се издава българска карта за 5 години и едва след това работникът да кандидатства за гражданство.
 
Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев посочи, че икономиката ни е "офлайн икономика" Той настоя за въвеждане на процедура за мълчаливо съгласие по отношение на свързаността на фирмите с мрежови структури като ВиК, електроснабдяване, което в момента е един голям проблем за много фирми, които тепърва искат да стартират дейност, но трябва да чакат месеци наред.