Финансовите пазари в Турция осъмнаха с нов срив на турската лира на фона на рекордното покачване на стойността на щатския долар. В сутрешните часове котировките достигнаха 10.44 турски лири за долар, а спрямо еврото - 10.81 лири за едно евро.

Очаквано скочи и цената на златото, стойността на една унция злато достигна 1855 долара.

Изразено в турски лири, четвърт златна монета се продава за 1022 лири, а цяла златна монета, т.н. Джумхуриет алтънъ, струва 4161 турски лири.

Нов спад на турската лира

Рекордното повишаване на американския долар се свързва в Турция с очаквания за намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка. Финансовата институция следва да обяви решението си за лихвите утре, 18 ноември.

След като централната банка през септември и октомври предприе курс на намаляване на лихвените проценти, стойността на щатския долар започна да се повишава всеки ден, а девалвацията на турската лира продължи.

За по-ниски цени: Ердоган нареди да изградят нови магазини, управлявани от земеделски кооперативи

Според експертите, ръстът на девалвацията на лирата още през октомври е надхвърлил прогнозираните стойности за турската национална валута към края на годината. Всеки ден валутите на турския пазар отбелязват по един нов рекорд.

Турската лира е най-бързо топящата се парична единица на фона на щатския долар, чиято стойност през настоящата 2021 г. нарасна с 39 на сто. През 2021 г. турската лира стана най-губещата парична единица в света, съпоставена с щатския долар, двойно повече от аржентинското песо, отбелязват още специалистите.
БТА