/ iStock/Getty Images
Сменени са заместник-управителите на турската Централна банка
Сменени са заместник-управителите на турската централна банка, както и член на Съвета по парична политика на банката. Решението за промените, което е подписано от президента Реджеп Тайип Ердоган, е публикувано в турския Държавен вестник.

След съобщението за промените турската лира спадна до ново рекордно ниско равнище спрямо долара, като изгуби 1 процент от стойността си до 9,19 лири за един щатски долар. Досега през тази година курсът на лирата е спаднал с 19 процента на фона на опасенията за паричната политика на страната. По-късно турската валута възстанови малко от загубите си до 9,1325 лири за долар.

През миналия месец турската Централна банка намали основния си лихвен процент от 19 на 18 процента въпреки годишната инфлация от около 20 процента, което предизвика нова вълна от продажби на турска валута на борсите.

Според източник на Ройтерс напоследък Яваш и Кючук са изразили несъгласие с някои решения, взети от турския съвет по паричната политика. Кючук се е противопоставил на продажбите на валутни резерви за подкрепа на лирата в предишни години и е заявил, че стабилността на лирата, репутацията й и устойчивият курс, който следва от това, са предпоставки за икономически растеж, а растежът, постигнат с други средства, няма да бъде траен. Той е предупредил, че ако лихвеният процес днес бъде задържан по-ниско от необходимото, утре ще трябва да бъде още по-висок.

"Уволнението на високопоставени служители на централната банка посред нощ без добро обяснение не е начин за изграждане на доверие към банката и за засилване на пазарното доверие", е казал пред Ройтерс чужд инвеститор.
БТА