Нов модел на Nissan гарантира работните места в най-големия завод на Острова
Нов модел на Nissan гарантира работните места в най-големия завод на Острова / снимка: БГНЕС

Японският производител на автомобили Nissan ще създаде нов модел във фабриката си в Сънъдърленд, като ще запази работните места в завода, който дава хляб на 4700 души, предаде Би Би Си.

За новата кола ще бъде използван свободния капацитет на завода след спирането на производството на Micra през 2010 година.

Компанията обяви, че ще инвестира 55 млн. паунда, 6,2 млн. паунда от които ще дойдат от британското правителство. Следващата Micra на Nissan ще се произвежда в Ченай, Индия и ще бъде произвеждана съвместно с Renault .

През последната финансова година заводът в Североизточна Англия е произвел рекордния брой от 374000 коли. Това е автомобилният завод с най-голям експорт във Великобритания, като от него се изнасят три четвърти от общата автопродукция на страната.

Нашите служители в Съндърланд показаха, че заводът ни може да бъде център от световна величина за производство на висококачествени продукти, каза изпълнителният директор на Nissan Карлос Госн.

„С удоволствие поздравявам Nissan за този нов модел, който ще донесе на Съндърланд сигурност за работните места в бъдеще”, каза британският премиер Гордън Браун.