Не очакват край на кризата на международните финансови пазари
Не очакват край на кризата на международните финансови пазари / netinfo

Краят на кризата на международните финансови пазари не може да се очаква в близко бъдеще, предупреди днес във Франкфурт президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Това е явление, което трябва да кара правителствата на всички държави и, разбира се, централните банки да бъдат постоянно бдителни", заяви Трише в интервю за телевизионния Евронюз. Президентът на ЕЦБ очаква "сътресенията на пазарите да продължат", а "играчите да продължат да бъдат силно напрегнати".

Жан-Клод Трише настоя за "по-голяма прозрачност на световната финансова система". Необходимо е да гарантираме преди всичко прозрачност на финансовите инструменти, които оказаха отрицателно въздействие върху развитието на финансовите пазари, посочи президентът на ЕЦБ. "Това не трябва да се прави, за да се търси виновник, защото така нещата няма да се подобрят. На проверка трябва да се подложи цялата система, като действаме внимателно", допълни Трише. Банкерът отбеляза, че Европа не е заплашена от крах на кредитната политика заради финансовата криза.