Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира заради предлаганите съкращения
Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира заради предлаганите съкращения / снимки: DarikNews.bg
Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира заради предлаганите съкращения
60428
Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира заради предлаганите съкращения
  • Напрежението във ВМЗ-Сопот ескалира заради предлаганите съкращения

Напрежението сред работниците във ВМЗ след изявлението на министър Делян Добрев за шокови съкращения в завода, ескалира. „Работа и пари! Идваме в София!", скандираха работниците, които са се събрали пред управлението на оръжейницата.

Лидерът на КТ „Подкрепа" в ВМЗ Димитър Атанасов заяви, че едва удържат хората да не започнат блокади на пътища. Синдикатите няма да се съгласят на предлаганите от правителството масови съкращения в завода, каза още той.

Вчера стана ясно, че Агенцията за приватизация прекратява процедурата за продажба на заводите. Причината е, че единственият кандидат за предприятието - „Емко" подаде обвързваща оферта, но не и изисквания по закон депозит. Единствената предвидена в този случай възможност е прекратяване на процедурата. Междувременно синдикатите предложиха вливане на ВМЗ в Терем, като президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че са водени неофициални разговори с икономическото министерство по въпроса.

Министърът на икономиката Делян Добрев обясни по-рано през деня, че проблемът във ВМЗ може да бъде решен дългосрочно само чрез приватизация. След вчерашния провал нещата станаха много по-трудни, заяви министърът. Ако вчера говорехме как ще изплатим заплатите, днес можем да говорим ще има ли заплати, или не, защото без инвеститор е много по-трудно, добави Добрев и изтъкна, че през последните 15 години дружеството непрекъснато е трупало задължения, които дават основание на кредиторите да поискат несъстоятелност. „Структурни промени със сигурност трябва да има. Дружеството не може да съществува с този брой на работещите", каза Делян Добрев. Министърът посочи, че ще се водят разговори със синдикатите освобождаваните работници да бъдат наемани в програмите за заетост на социалното министерство. „Такова преструктуриране трябва да се извърши, тъй като иначе няма да можем да спасим дружеството от несъстоятелност и заплати няма да има", каза Делян Добрев.

Напрежението във ВМЗСопот ескалира заради предлаганите съкращения
netinfo