Найденов съветва да си месим козунака за Великден, щял да е по-истински и по-евтин
Найденов съветва да си месим козунака за Великден, щял да е по-истински и по-евтин / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Найденов съветва да си месим козунака за Великден, щял да е по-истински и по-евтин
52034
Найденов съветва да си месим козунака за Великден, щял да е по-истински и по-евтин
  • Найденов съветва да си месим козунака за Великден, щял да е по-истински и по-евтин

Дни преди Великден има трайна тенденция за поевтиняване на яйцата, като най-купуваните са вече под 30 ст., съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Агнешкото месо се продава за около 12 лв. за килограм в търговската мрежа, което е нормално, защото то излиза на 6 лв. за килограм живо тегло от производителите, допълни Найденов. Министърът препоръча на домакините сами да си месят козунаците, за да спестят от излишни разходи за трапезата.

Наблюдава се тенденция на леко покачване на цената на килограм агнешко месо, но то не бива да преминава 15 лв./кг, смята министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. „Има вече трайна тенденция при яйцата - 30 стотинки за брой са. Говоря за конвенционалните. Разбира се, има и по-скъпи, но те са от свободни кокошки. Агнешкото е около 12 лв./кг, което е нормално, при условие че то излиза на 6 лв./кг живо от животновъдите. Има лека тенденция на покачване, но не би трябвало да минава 15 лв./кг. 15-16 лв./кг - мисля, че това са праговете", каза министърът.

При козунаците цената се определя по-трудно, защото там има различия
по отношение на теглото. „Имам препоръка към българските жени: за да им излезе по-евтин и по-истински, да си го направят, има ги продуктите на магазина. Със сигурност ще бъдат по-доволни", каза той.

Според Найденов това, което е направила държавата с помощта на медиите, е, че е осветлила пазари, където е имало спекула. По мнението на министъра това е дало резултат. Той изрази надежда, че тазгодишният Великден ще е първият с нормални цени на пазара, а не както е повелявала традицията досега - да се изпълни максимата за търговците „ден година храни".

Близо 8000 проверки за една седмица извършиха инспекторите към Агенцията по храните, съобщиха от контролното ведомство. Инспекторите са бракували над 1500  килограма хранителни продукти. Временно е преустановена дейността на  10 обекта. Издадени са общо 560 предписания и 140 акта за установяване на административни нарушения. Най-често констатираните нарушения са свързани с неправилно съхранение на продуктите, съхранение и предлагане на продукти с изтекъл срок на годност, без маркировка или некоректни търговски документи. От агенцията обещаха, че продължават тематичните проверки свързани с наближаващите религиозни празници - Великден и Гергьовден.