На пазара има паника. Всички продават долари и купуват всичко останало!
На пазара има паника. Всички продават долари и купуват всичко останало! / снимка: Sofia Photo Agency
През изминалата седмица видяхме нови върхове на еврото, а покачването продължи и на 17 март, като на азиатските пазари бяха достигнати нива от $ 1.5904 за ? 1. В края на миналата седмица пазарът затвори на нива около $ 1.5670 – 1.5680.

През изминалата седмица се случиха доста неща, някои от тях дори повлияха положително на долара, въпреки, че бе краткосрочно.

Както бяхме прогнозирали, еврото стигна до 1.55 долара. След това се случи корекция до 1.5280 долара, която се дължеше на предприетите мерки от страна на Федералния резерв. Централната банка реши да налее в банковата система около 200 млрд. долара под формата на държавни облигации, които да бъдат заменяни за ипотечни облигации, независимо от техния рейтинг. Това повлия положително на пазара и станахме свидетели на една доста добра корекция в рамките на ден. За съжаление обаче, на следващия ден паниката и опасенията надделяха и в края на седмицата трайно се настанихме над нива от $ 1.55, достигайки до $ 1.5680.

ЗАЩО ПАДА ДОЛАРЪТ ?

Причините са много, а и данните са много. От една страна, излязоха нелоши резултати за Европа. Индустриалното производство на Стария континент се повиши повече от очакваното, като на месечна база скочи с 0.8%, а на годишна до 3.8%. От друга страна, инфлацията в Европа леко се е покачила, като е достигнала до най-високите си нива от въвеждането на еврото от 3.3%. А знаем, че на ЕЦБ основната й задача е ценовата стабилност, и от тази гледна точна не може да се очаква понижение на лихвите в еврозоната.

От друга страна, данните за САЩ никак не бяха розови. Най-напред излезе спад на продажбите на дребно, което съчетано с намаляването на работните места, срива на цените на имотите, накара анализаторите да мислят, че САЩ наистина изпадат в рецесия.

ПАНИКА ИЛИ РЕАЛНО ДВИЖЕНИЕ ?

Според мен става въпрос за паника. Но тя се дължи на сигналите, които дава ФЕД. Ето днес щатският долар се понижи не само спрямо еврото, но и спрямо всички основни валути. Доларът не е бил под 100 йени от 1996 г., а днес стига до 95.77 йени за долар.

Основната причина за всичко това е, че ФЕД през уикенда е намалил сконтовата лихва, тоест лихвата, по която банките ползват ресурс от Федералния резерв. Което е показателно, че такива действия се извършват в неработен ден и според мен, показва две неща.

Или ФЕД знае данни, които показват, че нещата в САЩ са много по-зле, отколкото предполагат участниците на пазара и предполагам, че това може да са данни за състоянието на някои банки, видяхме какво се случи с Bear Stearns през миналата седмица, може да има други такива, за които ние да не знаем, но ФЕД да има информация.

Или Федералният резерв да е изпаднал в паника, а след като ФЕД е в паника, се случва неизбежното. Масови продажби на долари срещу всички. И затова поскъпва и златото, и петролът и.т.н.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА?

За мен това покачване над 1.57 долара за евро беше прекалено. Аз мисля, че тук все пак ще има някаква корекция надолу освен ако не излязат някакви нови данни и паниката да продължи.

*Авторът е главен дилър в СИБанк


DarikFinance.bg