МВнР: Почивката на руските туристи у нас няма да се провали
МВнР: Почивката на руските туристи у нас няма да се провали / снимка: Sofia Photo Agency

Няма да има провал на лятната почивка на руските туристи у нас. Това увери зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. От два дни руската преса алармира за сериозни проблеми в консулството ни в Москва при оформянето на визи за България.

Милен Керемедчиев обясни проблема с огромното увеличаване на броя на руснаците, които искат български визи. „Тази година те са със 100 000 повече в сравнение с миналата”, обясни зам.-министърът на външните работи.

„Ситуацията е под контрол, още днес ще има нормализиране на издаването на визи от консулството ни в Москва”, заяви пред Дарик Милен Керемедчиев. „Истерията е малко по-силна, отколкото трябва”, коментира той.

„Вече са изпратени допълнително 4 служители от Консулска дирекция, които в момента подпомагат консулската ни служба в Москва. В понеделник изплащаме още двама служители и още пет компютъра, които да помогнат и да създадем пет работни места допълнително, за да се подпомогне обслужването на руските граждани”, каза Керемедчиев.

От ефира на Дарик радио Милен Керемедчиев призова руските туроператори да използват новата on-line система за кандидатстване за български визи. „В момента тя не се използва напълно от тях, а това би помогнало неимоверно”, допълни зам.-министърът. Той съобщи, че ще посети Русия на 10 юли и ще има срещи с руските туроператори и персонала на българското посолството. „Основната цел, която ще поставя на акредитираните туроператори е 100% от визите да минават през on-line системата.”, каза още Керемедчиев.