МВФ призова централните банки внимателно да наблюдават темпа на инфлация
МВФ призова централните банки внимателно да наблюдават темпа на инфлация / netinfo

Управляващият директор на Международния валутен фонд Родриго Рато, поканен на срещата на високо равнище на Г-8 в Хайлигендам, призова централните банки по света да продължат внимателно да наблюдават темпа на инфлацията, предадоха световните агенции.

"Централните банки има основание да действат превантивно, за да не допуснат инфлационно напрежение", каза Рато, като настоя, че е важно монетарните власти да възприемат реалистично повишаващите се цени на енергията и на хранителните продукти. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) неотдавна излезе със същата позиция на фона на бума на световната икономика, пише БТА.

Европейската централна банка повиши тази седмица водещата си лихва до 4 на сто и ясно даде да се разбере, че няма да спре с това покачване на цената на кредитите.

Банк ъв Ингланд запази вчера основната си лихва на досегашното й равнище от 5,5 на сто, но пазарите очакват скорошно затягане на паричната политика.

Родриго Рато приветства дискусията, започната от Г-8 по хедж фондовете. Осемте най-богати страни в света обаче се ограничиха с констатацията, че трябва да са бдителни при нарастването на мощта на спекулативните фондове, като по този начин обрекоха на неуспех усилията на Германия в тази насока. Берлин е сред най-големите привърженици на по-голяма прозрачност на тези фондове с висок риск.

На лидерите, участващи в срещата в срещата, ще кажа, че перспективите за глобалната икономика тази и през следващата година са добри, допълни Рато, цитиран от ДПА.