Може вече да не се налага да спират водата в Анкара
Може вече да не се налага да спират водата в Анкара / netinfo

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек благодари вчера на жителите на турската столица за направените от тях икономии на вода и заяви, че ако икономиите продължат, вече няма да се налага спиране на водата в града, съобщават турските медии.

Кметът заяви на пресконференция , че гражданите на столицата са откликнали на призивите за икономии на вода и от 15 август насам се наблюдава намаление на потреблението на вода, което на 17 и 18 август е намаляло до 670 000 кубически метра.

Кметът каза, че ако потреблението на вода спадне до 600 000 кубически метра, със сигурност няма да има спирания на водата.

От 1 август в Анкара бе въведен воден режим със спиране на подаването на вода за по 48 часа заради спадането на нивото на водата в язовирите в района до критично ниво. Безводието засегна и някои болници, които бяха принудени да спрат хоспитализацията и да предприемат действия за изписване или пренасочване на настанените в лечебното заведение болни, чието състояние позволява това. Около седмица по-късно водоподаването в столицата бе напълно спряно заради авария на ключов водопровод. От 10 август захранването с вода в турската столица бе възобновено, след като столичани останаха напълно лишени от жизнено важната течност в продължение на три дни.

След като подаването на вода бе възобновено, кметът на Анкара Мелих Гьокчек съобщи, че водата няма да бъде спирана целодневно през следващите десет дни, а при икономии до декември изобщо няма да има проблем с водата.